شرح دعاي روز پنجم ماه رمضان
بسم الله الرحمن الرحيم
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِی فِیهِ مِنَ الْمُسْتَغْفِرِینَ، وَاجْعَلْنِی فِیهِ مِنْ عِبَادِکَ الصَّالِحِینَ الْقَانِتِینَ، وَاجْعَلْنِی فِیهِ مِنْ أَوْلِیائِکَ الْمُقَرَّبِینَ، بِرَأْفَتِکَ یا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ
«خدایا در این روز مرا از آمرزش جویان درگاهت قرار ده، و قرار ده مرا در این روز از بندگان شایسته و فرمانبردارت، و در این روز مرا از دوستان نزدیکت قرار ده، به حق مهربانیات، ای مهربانترین مهربانان.»
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِی فِیهِ مِنَ الْمُسْتَغْفِرِینَ
در این دعا ازخدایا مي خواهيم كه ما را جزو مستغفرین قرار بده. برای استغفار، باید شرایطش را داشت. کسی که مال حرام خورده که با استغفار کارش درست نمیشود، باید برود و صاحبان مال را راضی کند.
وی در ادامه میگوید: با مال حرام و رشوه و ربا رشد کردهای، حال که توبه میکنی باید بروی سود ربا را به صاحبان آن بازگردانی، غذای کم و حلال بخوری تا گوشتهای بدنت که با مال حرام پرورش یافتهاند، آب شوند.
کسی که شبانه روز خود را صرف کارهای حرام کرده، باید شبها احیا نگه دارد و عبادت کند.
* در سایه استغفار انسان به 4 موهبت دست پیدا میکند:
خدایا مرا از مستغفرین قرار بده! یعنی واقعاً استغفار کنیم. اگر مال حرامی داریم، آن را حلال کنیم. به گناهی که قبلاً انجام دادیم، فکر نکنیم و از آن لذت نبریم. البته استغفار زبانی هم، خوب است. بعد از نماز مغرب 70 بار استغفار وارد است.
اگر انسان در امورات زندگی هم دچار گرفتاری شد، باید استغفار کند، خدا گره از کارها باز میکند. اما باید شرایط استغفار را هم مراعات کرد.
نتیجهی استغفار کردن چیست؟
«من اکثرالاستغفار» کسی که زیاد استغفار کند، 4 چیز به دست میآورد :
اول؛ «جعل الله له من کل همٍّ و غمٍّ فرجا» اگر غم و غصه دارد، غم و غصهاش بیرون میآید.
دوم؛ «من کل خوفٍ امنا» گاهی اخبار ناخوشایند میدهند. اگر استغفار کنی، هیچ خبری نمیشود. اگر استغفار کردهای از کسی نترس و فقط از خدا بترس.
شرایط استغفار
استغفار درجه علیین است و آن اسمی است که به شش معنی واقع میگردد: اول؛ پشیمانی بر گذشته. دوم؛ عزم و اراده برای دوری از آن گناه تا ابد. سوم؛ حق مخلوقات را ادا نمایی تا خدا را پاک و مطهر ملاقات کنی و حقی از مخلوقات بر عهده تو نباشد. چهارم؛ اینکه به سوی هر فریضهای که ضایع نمودهای روی آورده و حق آن را ادا کنی. پنجم؛ گوشتی که به واسطه حرام روییده شده، به واسطه اندوهها آب کنی تا پوست به استخوان چسبیده و گوشت تازه بین آنها روییده شود. ششم؛ اینکه درد و رنج فرمانبرداری و اطاعت را به جسم بچشانی، چنان چه شیرینی معصیت را به آن چشانده بودی. پس در آن هنگام میتوانی بگویی “استغفرالله"که در این روز ما هم از خداوند میخواهیم جزء مستغفرین واقعی که امیر مؤمنان علی علیهالسلام در مورد آن توضیح فرمودهاند قرارمان داده و توبه ما را بپذیرد…
سوم «من کل ضیقٍ مخرجا» صاحبخانه تو را جواب کرده؟ سفتههایت عقب افتاده؟ گرفتاری؟ اگر استغفار کنی همه اینها درست میشود.
و چهارم اینکه «ورزقه من حیث لایحتسب» از جایی که گمان نداری و فکرش را نمی کنیم روزی می رسد . همسفر خوب پیدا میکنی، یک زن خوب نصیبت می شود و…
رزق تنها پول نیست!
در احادیث بسیار بیان شده که اگر فلان کار را کنی، رزقت زیاد می شود. منظور از رزق، رزق معنویاست، رفیق خوب رزق است، همسفر خوب هم رزق است. هر وقت میخواهید مسافرت بروید، چند بار استغفار کنید تا یک همسفر خوب داشته باشید.
وَاجْعَلْنِی فِیهِ مِنْ عِبَادِکَ الصَّالِحِینَ الْقَانِتِینَ
خدایا من را از بندگان شایسته خودت قرار بده. فرمانبردار تو باشم. اطاعت تو را کنم. خدا آدم فرمانبردار را دوست دارد.
هنگامی که بنده در پیشگاه خداوند دارای مقام و منزلت است که واجبات الهی را انجام داده و از محرمات او بپرهیزد. آنگاه است که آن بنده به عنوان بنده صالح که مطیع پروردگار خویش است، قرار خواهد گرفت که در این روز ما نیز از خداوند میخواهیم که ما را جزء بندگان صالح که مطیع اوامر او میباشند، قرار دهد.
وَاجْعَلْنِی فِیهِ مِنْ أَوْلِیائِکَ الْمُقَرَّبِینَ
همان طور که در روایات و آیات آمده است کسانی مقرب درگاه الهی قرار میگیرند که هیچ گاه از یاد خداوند در تمام لحظات عمر و حیات خویش غافل نگردند و بندگی خدا را فقط برای رضای خداوند انجام دهند که برای فهم بیشتر به نمونه بارز آن حضرت امیر مؤمنان علی علیهالسلام اشاره میکنیم که در مناجات با خداوند چنین فرمودند: “الهی ما عبدتک خوفا من نارک و لاطمعا فی جنتک لکن وجدتک اهلا للعباده فعبرتک" “بار خدایا! تو را به خاطر ترس از جهنمت و یا به جهت طمع به بهشتت عبادت نمیکنم، بلکه تو را شایسته عبادت یافتم، پس تو را عبادت میکنم. ما نیز در این روز از خداوند میخواهیم که به حق لطف و رحمتش ما را از دوستان و اولیاء و مقربان درگاهش قرار دهد.
بِرَأْفَتِکَ یا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ
میگوید: خدا به مهربانی خودت، دعاهای ما را مستجاب کن. ای خدایی که رحمتت از همه رحمها بیشتر است.
نماز شب ششم ماه رمضان
چهار ركعت در هر ركعت حمد و سوره تَبارَكَ الَّذى بِیَدِهِ الْمُلْكُ
برگرفته از سخنان مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی